1.9 TDI motor

Volkswagen 1.9 TDI motor

Prva generacija motora opšte poznat kao TDI – VP bila je snage -75, 90 i 110 KS i snabdevanje gorivom je išlo preko Bosch rotacione pumpe. Najača varijanta se odlikuje upotrebom turbine promenljive geometrije i plivajućeg zamajca. Motor je ponudi od 1991. do 2010. u širokom spektru Vw modela i brzo stekao popularnost zbog niske potrošnje goriva i dobra dinamika, ali je kritikovan zbog loše radne kulture.

Direktno ubrizgavanje goriva korišćeno u 1.9 TDI motorima, zahtevaju veoma visoku preciznost i veliki pritisak. U principu , dizel motori sa direktnim ubrizgavanjem goriva su glasniji od onih sa indirektnim ubrizgavanjem , i zbog toga je uveden u 1.9 TDI motore dvostepeni injektor. Ovo rešenje je omogućilo sprovođenje tzv. pred ubrizgavanja koristeći tradicionalne pumpe visokog pritiska “Boš pumpa” za gorivo, montiranu od početka na 1.9 TDI motora. Prvo manje ubrizgavanje priprema cilindar za glavno ubrizgavanje goriva u cilindar i poboljšava glavno sagorevanje , koje nije oštro – to jeste smanjuje buku. 1.9 TDI – VP koristi turbo punjač, interkuler, EGR ventil i grejače u sistemu za hlađenje za lako startovanje na niskim temperaturama.

Godine 1998. pojavio na tržištu novu generacija 1.9 TDI – 1.9 TDI PD. Odlikuje upotrebom pumpa-dizna ubrizgavanja, koje je zamenila tradicionalne injektore i pumpu. Ovo rešenje je pomogao da se poveća pritisak ubrizgavanja i tako smanjili potrošnju goriva i ponovo poboljšali performanse. U ovom slučaju, nažalost, već se pojavio mali propratni efekat – blago veći troškovi održavanja, ovaj motor je imao plivajući zamajac i turbinu promenljive geometrije.

Samo optužba protiv 1.9 TDI i 1.9 TDI PD je da su prilično bučni. Srećom , ovo neprijatnost se osetiti tek u nižim klase automobila , i uglavnom pri maloj brzini. Kada vozite pri brzini od oko 100 km/h akustičnim problema nema. Važno je napomenuti da je u cilju suzbijanja vibracije, proizvođač ovih motora koristi držače motora sa skupim jastucima punjenim uljem. Upotreba jeftinih držača u potpunosti izrađena od gume i metala pogoršavaju udobnost.

Krajem 90 -ih godina prošlog veka, Volkswagen 1.9 TDI motor ponudio je rešenje koje će se masovno koristi u putničkim automobilima. Pumpa – dizna sistem ubrizgavanja omogućilo je da se postigne još veći pritisak ubrizgavanja, a time i smanji potrošnja goriva. Nažalost, ni boš pumpa sa dvostepenim injektorima ni pumpa-dizna sistem, nije eliminisao glavne nedostatke TDI motora: dizel zveckanje and jake vibracije koje na manjim automobila prelaze na automobil, na pedale i volan. Ako čujete glasnu zveckanje ispod haube automobila, to ne mora da znači da sa motor nešto nije u redu – to samo radi 1.9 TDI.

tdi

Sa pojavom pumpa – dizna sistemom, 1.9 TDI motor je počeli da zahtevaju sofisticiraniji rukovanje i striktno poštovanje između ostalog i kvalitet i vrste motornog ulja.

1.9 TDI motora sa pumpa-dizna sistemom, koji pokreće bregasta osovina, stvarajući tako veliki pritisak. Potreban je veoma velika mehanička snagu da pomerite klipa pumpe injectora. Kod ovih motora mora se striktno poštovati rok za zamenu zupčastog kaiša zbog svog dodatnog opterećenja – bregasta osovina pomera klipove injektora.

Kod 1.9 TDI motora intervali zamene zupčastog kaiša su u suštini veoma različiti i u rasponu su od 60000 km do 120000 km, zavisno od generacije motora. Kada kupite automobil sa 1.9 TDI motorom najbolje da odmah zameni zupčasti kaiš. Kao najpouzdaniji se smatraju ranije verzije 1.9 TDI dizela koji je imao rotacioni pumpu i snagu od 75 do 110 konjskih snaga. Najpopularnija je verzija dizel motor sa snagom od 90 KS. Najčešće je sa turbinom sa fiksnom geometrijom, a uz malo sreće, automobil ne sadrži plivajući zamajac. 90 KS 1.9 TDI motor uz redovan servis može postići 500000 km, čak i ako vozač voli da pritisne gas.

Postoje mnoge varijante i snage 1.9 TDI motora. 1.9 TDI motor sa 110 KS i više je skuplji za popravku i manje mu traju turbina promenljive geometrije i plivajući zamajac. Neki verzije 1.9 TDI motorom mogu raditi sa filterom čestica čađi, a to znači još problema i nevolja.

I na kraju, još jedna napomena: 1.9 TDI, kao i većina turbo motora, voli da troši ulje. Zbog toga je važno da se redovno proverava nivo, pogotovo posle duge letnje turneje, gde je dizel radio pod velikim opterećenjem. Bićete iznenađeni koliko je u stanju da potroši ulje na takvom putovanju!

Volksvagen je ljubomorno čuvao svoju uspešnu pogonsku jedinicu 1.9TDI i nije ga dao konkurentskim proizvođačima. Jedini izuzetak od ovog pravila je prva generacija Ford Galaxy. Auto je bio blizanac Vw Sharan i Seat Alhambra i dobio je široku paletu TDI motora sa snagom od 90, 110, 115, 130 i 150 KS.

1.9 TDI: izgradnja ranih 90 -ih dugo trajati, ali u to vreme uvela niz promena u uređaja. Poznat po svojoj niskom potrošnjom goriva. Stvarno dobar Jednostavno i dobro promišljena motor 1.9 TDI je svoj debi u ranim 90 od početka injektiranje je pokreće (TDI VP), ali to se odnosi samo na verziji sa kapacitetom od 75, 90 i 110 KS. Kasnije je uveo Power Injector (TDI PD). Sve 1.9 TDI imaju sličan tajming dizajn, osam ventila pogon pojas, koji podležu razmenjuju svaki 90 hiljada. km.

Kada se 2003. pojavio prvi 2.0 TDI motor počelo je polako povlačenje 1.9 TDI. Nažalost, nova dizel se pokazao kao više nepouzdan. Dakle, ako postoji izbor između automobila od 1.9 TDI i 2.0 TDI izabrati stariju generaciju motora, iako ona pruža nešto lošije performanse, i svakako bolje izabrati verziju 130KS 1.9 TDI od 150 KS 2.5 TDI (stvara velike troškove ).

ZAKLJUČAK 

TDI motori nudi širok spektar mogućnosti u izboru marke, modela i sistema napajanja, tako da svako može lako pronaći nešto baš za vas. Uz uslov striktno pridržavanje svih rokova servis za nesmetan rad motora, ali srećom i u slučaju bilo kakvog kvara popravku bi trebalo uspešno rešiti većina servisa. Zahvaljujući ovim i mnogim drugim prednostima 1.9 TDI motori su tokom godina uspešno dokazali svoju vrednost i doprineli promeni imidža svih dizel motora.

Vredno je pomenuti prednosti dugog radnog veka motora, što čini da i stariji automobili vozio sa ovim motor i dalje uživaju veliku popularnost.

Naravno, nije svaka verzija 1.9 TDI motorom jednako pouzdana.
Njegove prednosti su jednostavnost i relativno niska cena popravke – generalno nema dvostruku zamajac i turbinu promenljive geometrije (osim dva modela). Noviji 1.9 TDI motor sa brizgaljkama su komplikovaniji, sa više osetljivih komponenti.


1 Comment on "1.9 TDI motor"

 1. Fedja Drndarski | 6. November 2015. at 20:23 | Reply

  PD ne znači Power Injector nego Pumpe Düse ili Pump Nozzle ili Pumpa Dizna, a moze da se zove i Unit Injector. Tekst je napisan bez velikog razumevanja i poznavanja problematike rada i odrzavanja VAG TDI motora.
  Generalno, 1.9 TDI ne trosi ulje, ili je ta potrosnja najvise 1L na 10.000 km kod agregata koji su u “kondiciji”. Ako turbina pusta ulje, onda ona ne valja nista. Dakle, turbo motor moze da trosi vrlo malo ulja.
  2.0 TDI trosi vise ulja, verzija sa 16 ventila, manje je pouzdana zbog viseventilske glave u koju je trebalo staviti PD injetore pokretane bregastom i cetiri ventila po cilindru (koji u praksi ne sluze nicemu na dizel agregatu).

  VP motor nije pouzdaniji od PD motora, a nije ni izdrzljiviji, ali je ovaj drugi skuplji za odrzavanje, jer je remont injektora sa FIRAD uloscima circa 380 evra. Npr. 130KS TDI PD je poznat po eksplozivnom razvoju snage, zbog čega ukoliko se potapa gas na niskim obrtajima dolazi do stradanja zamajca. S druge strane 130 i 150KS su poprilicno ojacane varijante 1.9 TDI, prelaze velike kilometraze i popularne su za ektremnije tjuninge (do 300KS bez otvaranja agregata).

  Na kraju krajeva, vozim licno 1.9 TDI 130 remapiran na 175KS i 440Nm, vec 50.000 nisam imao problem ni sa agregatom, ni sa turbom ni sa zamajcem. Posle letnje turneje od 3500 Km po Grckoj nije potrosio ni 150ml ulja. Na satu mu pise 230.000 Km, a moguce da je kilometraza znatno veca, mada je auto odlicno ocuvan.

  Prema tome gospodine Todorovicu, nemojte da sirite dezinformacije iz ko zna koje ruke. Krntija je krntija koja trosi ulje bez obzira da li je VW ili Toyota.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*