Razvoj modela Reno Clio 2

renault clio 2 rs 172

Faza 1

renault clio renault clio

Nakon uspešnog mk1 modela, 1998. godine, Renault je tržištu ponudio naslednika nove generacije. Clio je dobio zaobljeniji oblik, korišćeni su novi materijali (npr. plastična krila, pošto je mk 1 trpeo kritike zbog sklonosti koroziji) a sve uz iskustva iz razvijanja modela Espace. Familija motora je ostala gotovo ista: 1.2, 1.4 i 1.6 8v benzinci i 1.9 dizel motor. Početkom 1999., nešto sportskije nastrojeni 1.6 16v se pojavio, da bi ubrzo i ostali benzinci dobili svoje jače i ekonomičnije 16v verzije.

Tokom 2000., blago je izmenjen, usled izmena paketa opreme, dobio je nešto drugačiju instrument tablu, a airbag za suvozača je postao standard u svim nivoima opreme.

Faza 2

renault clio renault clio

Na leto 2001. , usledio je prvi značajniji restajling druge generacije. Najprimetniji su bili novi, uglasti farovi, prozirnija stop svetla, kvalitetnija unutrašnjost, a uveden je i novi K9K 1.5 dCi motor umesto starog 1.9 D.
Tokom 2004. usledila je još jedna revizija koju neki nazivaju trećom fazom druge generacije, ali su se jedine izmene ogledale u novoj instrument tabli sa digitalnim instrumentima pokazivača temperature rashladne tečnosti i nivoa goriva, branik je bio nešto drugačiji kod vozila opremljenim svetlima za maglu (vozila bez svetala za maglu su zadržala prethodni izgled maske), bočni migavci su postali providni, a Dinamique oprema je dobila spojler trećih-petih vrata u boji karoserije. Kaseta isped suvozača je dobila opciju da bude hlađena kod vozila koja su bila opremljena klima uređajem. 1.2 16v je zamenjen novim motorom razvijenim u saradnji sa Nissanom a uveden je i novi, 1.5 dCi od 100 KS. Na najjačem dCi-ju i 1.6 16v modelima su diskovi na zadnjim točkovima postali standard.

Redizajnirani Clio iz 2004.:
renault clio

Faza 3

renault clio renault clio

Nakon izlaska Clia treće generacije 2005. godine, druga generacija je zadržana u prodaji. Izmenjena je prednja maska, kao i vrata gepeka. Tablica je sa vrata gepeka premeštena na branik. Takođe, nešto su unapređene performanse svih modela.

Faza 4

renault clio

Tokom 2009., Storia je dobila novu prednju masku, sa većim i upadljivijim Renault znakom. Za 2012.tu je najavljen kraj proizvodnje, što ce biti obeleženo posebnom “Bye Bye” edicijom.

Clio RS

RS172 faza 1

renault clio renault clio

Nakon Williamsa i Clia 1, Clio 2 je takođe imao svoju verziju kreiranu od strane Renault Sport sekcije. Pojavila se pred kraj 1998., pod oznakom Clio RS 172 (po DIN merenjima snage). U pitanju je bio F4R 730 motor, 2.0 16v VVT sa 124 KW (169 KS) i top brzinom od 220 km/h sa gasom na sajlu. Uzet je standardni Clio 2 iz 1998. i dodati su mu elementi kao što su drugačiji branici, šira krila, sajtne, 15″ OZ Racing felne i dr. Inače, motor nema nikakvih dodirnih tačaka sa motorom iz Clia Williams, već je zapravo to bio sasvim drugi motor, poznat iz Lagune i Espace-a. Xenon svetla nisu bila cak ni opcija.

Postojala je limitirana serija Clia RS 172, Clio 172 Exclusive, 172 vozila, svi zelene boje, sa BBS alu felnama, kožnim enterijerom – za razliku od standardnih 172ica koji su imali kombinaciju kože i alkantara materijala.

Nakon uvođenja phase 2 Clia, i RS je dobio novi izgled 2001. sa prepoznatljivim uglastim farovima. Na Phase 2 je dodat elektronski gas, cilindri motora su pretrpeli blage izmene, kao i katalizator koji je sada umesto dva katalizatora kod faze 1 bio sačinjen od jednog većeg sa dve lambda sonde. Nešto uvećana težina je kompenzovana izmenom prenosnih odnosa menjača. Od opreme je bilo ponuđeno: Xenon farovi sa projektorima i prskalicama za pranje, CD šaržer za 6CD-a, 4 airbaga, kožna sedišta sa RS logom, kao i 16″ felne. Motor je nosio oznaku F4R 732, sada sa elektronskim gasom, a diferencijal je izmenjen kako bi prenosni odnosi bili kraći i tako nadomestio dodatnu težinu automobila u odnosu na fazi 1. Poluosovine su bile drugačije u odnosu na fazi 1 verziju, a senzor brzine je uzimao podatke sa ABS senzora umesto sa pinjona.

Sredinom 2002. godine dodat je ESP koji se mogao u potpunosti isključiti, a tokom 2003. godine i tempomat i limiter brzine i prozirne bočne migavce.

RS172 faza 2

renault clio renault clio

Godine 2002. svetost dana je ugledao i Clio RS 172 Cup, CB1N šasija (0-100 7,3 sec). U pitanju je bila olakšana verzija Clia RS 172 – bez xenon farova, prskalica, CD šaržera, senzora za automatsko paljenje svetala i brisača, termo refleksivnog vetrobrana. Da bi se poboljšale performanse, bila je opremljena 16″ Turini felnama (ET38,5 naspram ET48 na standardnom 172 faza 2), drugačijim branicima sa plastičnim usmerivačima vazduha i restilizovanim zadnjim spojlerom, kako bi se povećao downforce. Dalja ušteda na težini je postignuta uklanjanjem zvučne izolacije, kao i tanjim staklima. Prvi modeli nisu imali ni klima uređaj, u cilju smanjivanja težine, ali je on ipak kasnije dodat kao opcija. Zaljubljenici često nazivaju ovaj auto Hard core Hot Hatch-om, posebno zato što nije opremljen ABS kočnicama i ima geometriju vešanja okrenutu ka povećanju osetljivosti upravljanja, pa stoga ima tendenciju preupravljanja. Imao je širi trag točkova i bio je spušten za oko 3 mm u odnosu na standardnog 172 ph2. Zadnje kočnice su takođe modifikovane, pa Clio u ovoj verziji ne može proći tehnički pregled, tj. nije road-legal. Kako nemaju ABS, promenjen je i menjač, JC5 130. Jedina je razlika sto taj menjač ima senzor brzine na sebi. Imaju drugačiji PK kaiš od 172 ph2 i drugačiji alternator. Rađen je u dve boje, obe metalik: veći broj u NV D43 Mondial Blue i nešto manji broj u MV 640 Iceburg Silver. Ni jedan Cup nema bravu na suvozačevim vratima. Unutrašnjost je Mossa Dark Cloth, a srebrni okvir brzinomera je postao plav. Pretpostavlja se da je auto ukupno olakšan 89 kg, ali to nikada nije službeno potvrđeno.

RS172 cup

renault clio

Tokom 2004. , Clio RS je dobio novi facelift, sada u oznaci Clio RS 182 (ponovo, po DIN merenju snage) (0-100 7.1 sec). Dobio je nove 16″ Synthese alu felne sa 8 krakova a farovi su umesto crnih postali sivi. CD šaržer nije više bio deo standardne opreme, već samo opcija. Uvedene su nove boje karoserije, dok su neke izbačene iz ponude. Tempomat i ESP su postali deo standardne opreme. Motor je doživeo upgrade na 178 KS (131 kW) sa dodatkom dvostrukog 4-2-1 izduva i visoko protočnog 200 -ćelijskog sportskog katalizatora, što je rezultovalo V6 stilom sa dva izduva na zadnjem kraju. Rezervni točak je eliminisan kako bi se smestio novi izduv. Enterijer je dobio novi izgled sa perforiranim alkantara sedištima sa belim tačkama i Recaro Trendline sigurnosnim pojasevima kao opcijom uz obe 182 i 182 Cup verzije. Imao je i nešto lakši zamajac. Takođe, imao je manje lima korištenog u zadnjem delu, pa je raspored mase bio drugačiji. Imao je ojačan zadnji most u odnosu na RS172.

RS182 (RS 2004)

renault clio renault clio

Nova opcija je bila Extreme / Cup paket, koji je uključivao ABS plastični spliter, restilizovani spojler (isti kao na 172 Cup), niže vešanje, ojačane amortizere, tanji i jači prednji roll bar i antracit felne. Felne su navodno bile lakše nego standardne, srebrne, međutim, zapravo su to bile iste felne, sa dva različita kataloška broja na njima – jedan za srebrnu boju, jedan za antracit. Menjač je ponovo izmenjen, ovog puta, prenosni odnosi su bili duži nego kod 172 faza 1.

Clio 182 Cup vozila su bila ograničena na samo dve boje: OV J45 Bleu Dinamo i TE D38 Orange Sanguine. Uz Extreme/Cup paket nije bilo ograničenja, osim boja rezervisanih za Clio RS. Cup modeli su takođe, pored onoga što je odstranjeno u 172 Cup verziji, ostali i bez osvetljenih štitnika za sunce, naslona za glavu na zadnjoj klupi koja je postala iz jednog dela, plastičnog poklopca motora, bez nepotrebnih RS logoa pa čak i na volanu, koji je ostao i bez gumenih delova za palce. Tepih je takođe sveden na najnužniju moguću meru, pa čak i deo za dokumenta koji je umesto kožni postao od tkanine. Dodatno je skinuta zvučna izolacija, sirena je umesto dvotonska postala jednotonska a unutrašnje svetlo za čitanje karti je takođe odstranjeno. Najređa opcija je Carminat navigacija, verovatno usled visoke cene i lošeg glasa koji je bije usled poređenja sa performansama aftermarket navigacija.

RS182 Cup

renault clio renault clio

Kako god, konačna verzija Clia II RS (Trophy, 550 primeraka ukupno) je bila bazirana na Cup šasiji, Sachs amortizerima, Eibach oprugama koji su prednji kraj spuštali za 10 mm, prilagođenim amortizerima pozadi, Speedline Turini 16″ Antracit felnama, spojlerom sa Clia 255 V6, Recaro Trendline sedištima, u ekskluzivnoj Capsicum crvenoj boji sa Trophy oznakama i jedinstvenim numerisanim pločicama sa serijskim brojem vozila ispod vozačevog sedišta. U Veliki Britaniju je izveženo 500 vozila i 50 u Švajcarsku. Trophy je široko obožavan od strane mnogobrojnih fanova kao najbolji hot hatch svih vremena. Proglašen je za Evo magazine’s People’s Performance Car of The Year za 2005., u konkurenciji rivala kao što su Lamborghini Gallardo i drugi egzotični automobili.

Clio V6

Clio V6 ph 1 2001 – 2003
Clio V6 ph 2 2003 – 2005

Najjači Clio druge generacije je bio V6, napravljen 2001. od strane Tom Walkinshaw Racing tima sa 3.0 V6 24v motorom iz Renault Lagune smeštenim centralno iza vozača i suvozača, koji je razvijao 170 KW (230 KS) u prvoj fazi i celih 190 KW (255 KS) u drugoj fazi. Iako je nastao na praktičnom hečbek superminiju, V6 nikako nije porodični auto. Mesta za prtljag gotovo i da nema, osim pod haubom gde se nalazio motor, u mrežicama iza sedišta vozača i suvozača i malom odeljku ispod gepeka. Radijus okretanja mu je 13 m, što baš i nije impresivno, a prosečna potrošnja 12 l na 100 km pređenog puta.
Standardna oprema je obuhvatala senzore za paljenje svetala i senzore za kišu, klimu i 6 zvučnika uz CD šaržer.

Faza 1

renault clio renault clio

Clio V6 je baziran na Cliu druge generacije, iako ima malo zajedničkih delova sa tim automobilom. L7X motor 3.0 V6 preuzet iz Lagune je modifikovan na 230 konjskih snaga i smešten centralno, umesto zadnje klupe u standardnom Cliu. Imao je 6 stepeni manuelni menjač koji je snagu prenosio na zadnje točkove. Takva promena sa auta sa prednjim pogonom i motorom smeštenim napred na “kvazi kupe” auto zadnjeg pogona sa motorom smeštenim centralno je zahtevala bitne strukturalne promene. To je dovelo do toga da V6 ph 1 bude teži oko 300 kg od najsportskijeg “regularnog” Clia – Clia 172 Cup. Usled svega toga, iako je imao značajno više snage, nije bio toliko primetno bolji u ubrzanju na pravcu od 172 Cupa. V6 je od 0-100km/h ubrzavao 6,2 s a 172 Cup 6,7 s. Maksimalna brzina je bila 235 km/h naspram 222 km/h.

Faza 2
renault clio renault clio

Kritikovan zbog lošeg upravljanja, a i da bi ispratio novu fazu regularnog Clia, V6 je dobio i fazu 2. Ponovo je u pitanju L7X motor, ovog puta sa celih 255 KS. To je bilo više snage od Alfa Romea 147 GTA (250 KS) i SEAT Leon Cupra R (225 KS), njegovih rivala.
Faza 2 je donela ubrzanje do 100 km/h iz mirovanja za 5.9 sec, 255 konjskih snaga i top brzinu od 246 km/h. Ugovor za proizvodnju šasije je dobila finska firma Valmet.

Tekst preuzet sa neta , sa foruma.


Be the first to comment on "Razvoj modela Reno Clio 2"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*