Bmw 2.0d N47 dizel motor

Bmw 2.0d N47 dizel motor

Bmw 2.0 dizel motor je uvek uživao veliki ugled vozače – preporučila ga je dobre dinamike i niska potrošnja goriva. Ispostavilo se da je prethodna generacija imala problema sa radilicom, a sadašnji – trajnost pogonskog lanaca.

U martu 2007. godine , Bmw je pokrenuo novu generaciju dizela 2.0 litra oznake N47. Osnovna struktura je promenjena, N47 motor ima blok od legura aluminijuma , a pogonski lanac je preseljena od napred na zadnju stranu motora pored zamajca.

Motori serija N47 su snage od 163 KS do 218 KS, jači motori imaju piezo common rail ubrizgavanja sa radnim pritiskom 1800 – 2000 bar, slabiji motori imaju elektromagnetne injektore i pritisak ubrizgavanja 1600 bara . Kako je N47 motor sposobna da proizvode više obrtnog momenta nego M47, dodatno je ojačana radilica. Izdvaja se verzija sa snagom 204 – 218 ks. Od 2013. pojavila se serija N47 sa kapacitetom od 1598 ccm sa smanjenim hodom i prečnikom klipa, označen ” 14d ” snage 95 KS.

Jedinica N47 je vrlo ekonomičan motor. On zaslužuje veliku pohvalu za kulturu rada, minimalne vibracije i prijatan zvuk.

S jedne strane, možete se diviti fascinantnim performansama savremenih dizela, snaga, fleksibilnost, manja potrošnja goriva , ali s druge strane, ozbiljni propusti u konstrukciji motora.

n47

Problemi sa pogonskim lancem.
Nesrećni korisnici su čuli zveckanje pod maskom motora već posle samo 30 000 km, prosek oko 60 000 km. Buka potiče iz predela pogonskog lanca.
Pogonski lanac ne samo da je napravljen kao jednoredni, več je i stavljen na motor sa strane menjača. Da bi se prišlo lancu mora se ukloniti ili motor ili menjač, a zatim rasturiti deo motora. Još gore, lanac ne može se ni pogledati, bez rasturanja vrha motora – uključujući sitem ubrizgavanja goriva!
Razlog za pravljenje buke pogonskog lanca su hidraulični španeri, što dovodi do nedovoljne nategnutosti lanca, i vibracije lanca.
Lanac na modelu N47 je tanji jednoredni u odnosu na starije motore gde je bio dvoredni. Pa, umesto 500 000 km da izdrži 300 000 km, ali se ispostavilo da je pogonski lanac, na primer, u Bmw dizelu oznake N47, treba da se popravi posle par desetina hiljada km.

Problemi sa krilca u usisu, kao i u motorima M47, postoje problemi sa slabim klapnama promenljive geometrije usisa, ako otpadnu mogu oštetiti motor.

Jače verzije motora N47 imaju common rail ubrizgavanje sa sistemom piezoelektričnih injektora. Brizgaljke ove vrste se nemogu popraviti , jedino zamena. Injektori izdrže oko 200 000 km .

ZAKLJUČAK 

Motora 2.0 d oznake N47 je zahvaljujući rešenjima postigao odlične performanse i nisku potrošnju goriva, ali s druge strane, previše je glomazan i skup za održavanje.


Be the first to comment on "Bmw 2.0d N47 dizel motor"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*